Publicat pe Lasă un comentariu

Executarea instalatiei electrice in baie

Cuprins

  1. Importanta instalatiei electrice in baie
  2. Normative si standarde
  3. Proiectarea instalatiei electrice in baie
  4. Lista de materiale necesare efectuarii intalatiei electrice in baie
  5. Efectuarea instalatiei electrice in baie
  6. Verificarea instalatiei electrice in baie
Executarea instalatiei electrice in baie 1

Importanta instalatiei electrice in baie

Baia este o incapere cu un grad ridicat de umiditate, ceea ce o face o zona periculoasa pentru instalatiile electrice. De aceea, este important sa se acorde o atentie deosebita in executarea instalației electrice in baie.

Normative si standarde

Executarea instalației electrice in baie trebuie să respecte cerințele normativelor și standardelor în vigoare. În România, aceste normative sunt:

Norma tehnică I.7-2011, care reglementează proiectarea, execuția, exploatarea și verificarea instalațiilor electrice de joasă tensiune;
Norma tehnică I.7-2022, care reglementează proiectarea, execuția, exploatarea și verificarea instalațiilor electrice de joasă tensiune în medii umede.

Proiectarea instalatiei electrice in baie

Prima etapă este proiectarea instalației electrice in baie . Aceasta trebuie să fie realizată de un electrician autorizat, care va lua în considerare toate aspectele specifice ale băii, precum dimensiunile acesteia, locația aparatelor electrocasnice și a corpurilor de iluminat, precum și gradul de umiditate.

Lista de materiale necesare pentru executarea intalatiei electrice in baie

  • Cablu electric: cablul electric trebuie sa fie de tip H07RN-F (cu izolatie dubla), cu izolatie rezistenta la umiditate si la vapori . Se recomanda ca cablul să aiba o secțiune de minimum 2,5 mm² pentru circuitele de prize si de minimum 1,5 mm² pentru circuitele de iluminat.
  • Cutie de distribuție: cutia de distributie trebuie să fie de tip IP65, pentru a fi rezistenta la apa si la praf.
  • Priza: priza trebuie să fie minim de tip IP44, pentru a fi rezistenta la apa si la praf.
  • Intrerupator: intrerupatorul trebuie să fie minim de tip IP44, pentru a fi rezistent la apa si la praf.
  • Corpuri de iluminat: corpurile de iliminat trebuie sa fie minim de tip IP44, pentru a fi rezistenta la apa și la praf.
  • Siguranta sau disjunctorul diferential: pentru circuitul electric la baie trebuie sa aiba o sensibilitate de cel mult 30 mA. Aceasta sensibilitate este suficienta pentru a proteja persoanele impotriva electrocutarii in cazul unei defectiuni a instalatiei electrice.

Executarea instalatiei electrice in baie

Cele doua circuite de la baie (pentru prizele electrice si pentru iluminat) trebuie sa fie trase direct din tabloul electric, iar acestea trebuie sa fie conectate obligatoriu la siguranta sau disjunctorul diferential cu o sensibilitate de cel mult 30 mA.

Baia este impartita in 3 zone:

Volumul 0 – este zona din interiorul cazii de baie sau a dusului, avand suprafata delimitata de cada baii sau a dusului. In aceasta zona este permisa instalarea numai a echipamentelor electrice cu un voltaj maxim de 12 V si cu un grad de protectie IP67.

Volumul 1 – este zona delimitata de inaltimea cazii si suprafata verticala circumscrisa acesteia pana la inaltimea de 2.25 m. Volumul sub cada de baie sau de dus se considera ca apartine deasemenea volumului 1. In această zona este permisa instalarea echipamentelor electrice cu un voltaj maxim de 220 V, cu conditia ca acestea sa aiba un grad de protecție IP44 sau mai mare.

Volumul 2 – este delimitata de suprafata verticala exterioara a volumului 1 si de suprafata verticala paralela situata la o distanta de 60 cm de marginea volumului 1, pana la inaltimea de 2,25 m. In această zonă este permisă instalarea echipamentelor electrice cu un voltaj maxim de 220 V, cu condiția ca acestea sa aiba un grad de protecție IP44 sau mai mare.

Cablurile electrice (conducatorii) care alimenteaza echipamentele electrice situate in volumele 0, 1 sau 2, vor fi ingropate in peretii sau podeaua baii la o adancime de minim 5 cm, iar prizele si intrerupatoarele trebuiesc monatate la inaltime minima de 120 cm de la podea.

Verificarea dupa executarea instalatiei electrice in baie

Dupa executarea instalatiei electrice in baie, aceasta trebuie obligatoriu verificata cu aparatele de masura de catre un electrician autorizat.

Testeaza intreruptoarele si prizele.

Pentru a testa intreruptoarele si prizele, poti folosi un tester electric. Conecteaza testerul la intrerupator sau la priza si verifica daca afiseaza o valoare de rezistenta. Daca afiseaza o valoare de rezistenta, intrerupatorul sau priza functioneaza corect. Daca afiseaza o valoare de infinit, intrerupatorul sau priza este defect si trebuie inlocuit.

Verifica izolatia conductorilor electrici (cablurilor electrice).

După executarea instalatiei electrice in baie trebuie verificata izolatia conductorilor electrici, pentru acest lucru poti folosi un tester de izolatie. Conecteaza testerul la conductorul electric si verifica daca afiseaza o valoare de rezistenta. Daca afiseaza o valoare de rezistenta, izolatia este intacta. Daca afiseaza o valoare de infinit, izolatia este defecta si trebuie inlocuita.

Verifica circuitul de impamantare.

Circuitul de impamantare protejeaza impotriva electrocutarii in cazul unei pene de curent. Pentru a verifica circuitul de impamantare, poti folosi un tester de impamantare. Conecteaza testerul la priza si verifica daca afiseaza o valoare de rezistenta. Daca afiseaza o valoare de rezistenta de pana la 10 ohmi, circuitul de impamantare functioneaza corect. Daca afiseaza o valoare de rezistenta mai mare de 10 ohmi, circuitul de impamantare trebuie reparat sau inlocuit.

Pentru a evita sa va puneti in pericol casa apelati numarul de telefon: 0734.283.083 sau folosind formularul de contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *