Publicat pe Lasă un comentariu

Cum devin electrician autorizat ANRE?

Introducere

Electricitatea este o parte esentiala a vietii noastre moderne. Ea este folosita pentru a alimenta casele, afacerile si industriile. De aceea, este important ca instalatiile electrice sa fie proiectate, executate si intretinute in siguranta. Pentru a asigura siguranta in domeniul instalatiilor electrice, Autoritatea Nationala de Reglementari in domeniul Energiei (ANRE) acorda autorizatii electricienilor care indeplinesc anumite conditii.

Cum devin electrician autorizat ANRE? 1

Cuprins

 1. Ce este o autorizatie ANRE
 2. Conditile ce trebuiesc indeplinite pentru a fi electrician autorizat ANRE
 3. Tipurile de autorizatie ANRE
 4. Valabilitatea autorizatiei ANRE
 5. Costurile de obtinere a autorizatiei de electrician autorizat ANRE
 6. Concluzii
 7. Cum pot verifica un electrician autorizat ANRE

1. Ce este o autorizatie ANRE

O autorizatie de electrician autorizat ANRE este un document care atesta ca o persoana are competentele necesare pentru a desfasura activitati de proiectare, executie, verificare si de expertizare a lucrarilor la instalatia electrica.

2. Conditile ce trebuiesc indeplinite pentru a fi electrician autorizat ANRE

Pentru a deveni electrician autorizat ANRE, o perosana trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • Sa detina cetatenie romana sau permis de sedere valabil in Romania;
 • Sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
 • Sa aiba stare de sanatate fizica si psihica corespunzatoare activitatii de electrician autorizat ANRE;
 • Sa fi absolvit o scoala profesionala sau de maistri in domeniul electricitatii sau sa detina o calificare profesionala recunoscuta in Romania in domeniul electricitatii, obtinuta in baza unui curs de calificare autorizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii;
 • Sa fi absolvit un curs de pregatire teoretica in domeniul instalatiilor electrice, autorizat de ANRE.
  Dupa indeplinirea acestor conditii, poti sa te inscrii la examenul de autorizare ANRE. Examenul pentru obtinerea unei autorizatii ANRE se organizeaza de doua ori pe an, primavara si toamna.

3. Tipurile de autorizatie ANRE

ANRE acorda urmatoarele graduri de autorizatii pentru electricieni: I, II, III, IV.

Pentru gardele II, III si IV sunt definite doua tipuri de autorizari:

 • autorizare tip A, pentru proiectare de instalatii electrice.
 • autorizare tib B, pentru executarea de instalatii electrice.

In functie de gradul si tipul de autorizare, o persoana fizica pote detine simultan autorizatiile ANRE atat pentru proiectare cat si pentru executie.

Autorizatiile pe care le poate obtine un electrician autorizat ANRE, in functie de tip si grad sunt urmatoarele:

 • gradul IIA, pentru proiectare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala mai mica de 1 kV;
 • gradul IIB, pentru executare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala mai mica de 1 kV;
 • gradul IIIA, pentru proiectare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala maxima de 20 kV;
 • gradul IIIB, pentru executare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la o tensiune nominala maxima de 20 kV;
 • gradul IVA, pentru proiectare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la orice tensiune nominala standardizata;
 • gradul IVB, pentru executare de instalatii electrice cu orice putere instalata tehnic realizabila si la orice tensiune nominala standardizata.

Gradul de autorizatie depinde de nivelul de calificare si de experienta profesionala a electricianului. Gradul I este cel mai mic grad, iar gradele IVA si IVB sunt cele mai mari pe care poate le poate obtine un electrician ANRE.

4. Valabilitatea autorizatiei ANRE

Autorizatia de electrician autorizat ANRE are o valabilitate de 5 ani. Pentru a prelungi valabilitatea autorizatiei ANRE, trebuie sa sustineti un curs de pregatire teoretica si sa promovati un examen de prelungire a valabilitatii.

5. Costurile de obtinere a autorizatiei de electrician autorizat ANRE

Taxa pentru autorizarea electricienilor este de 250 de lei pentru gradele I, II, III, IV de tip A sau B, iar taxa pentru viza periodica este de 125 de lei pentru toate gradele de autorizație.

6. Concluzii

Procesul de autorizare a electricienilor este unul complex, dar necesar pentru a asigura siguranta in domeniul instalatiilor electrice. Daca esti interesat sa devii electrician autorizat ANRE, trebuie sa te informezi cu atentie despre conditiile de inscriere si de desfasurare a examenului.

7. Cum pot verifica un electrician autorizat ANRE

Pentru a verifica daca un electrician este autorizat ANRE, puteți accesa pagina web a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) si sa efectuati o cautare după nume, numar de inregistrare sau localitate. De asemenea, puteti suna la numarul de telefon al ANRE pentru a solicita informatii despre un electrician anume.

Iata pasii pentru a verifica un electrician autorizat ANRE pe site-ul web al ANRE:

 • Accesați pagina web a ANRE: https://www.anre.ro/
 • Faceți clic pe fila „Piata de energie”.
 • Faceți clic pe fila „Persoane fizice”.
 • Selectați „Energie electrica”.
 • In partrea de jos a paginii veti gasi „Autorizari” sau faceti click pe link-ul.
 • In lista care se deschide faceti click si introduceti numele, numarul de inregistrare sau localitatea electricianului pe care doriti sa-l verificati.
 • Faceți clic pe butonul „Caută”.
  Dacă o perosana este un electrician autorizat ANRE, veti vedea o lista cu informatiile sale, inclusiv numele, numarul de inregistrare, localitatea, tariful de autorizare si data expirarii autorizatiei.

Iata pasii pentru a verifica un electrician autorizat ANRE telefonic:

 • Sunati la numarul de telefon al ANRE: 021-9782
 • Spuneti operatorului ca doriti sa verificati un electrician autorizat ANRE.
 • Furnizati operatorului numele, numarul de inregistrare sau localitatea electricianului pe care doriti sa-l verificati.
 • Operatorul va poate furniza toate informatiile de care aveti nevoie.
  Este important să verificați autorizația unui electrician inainte de a-l angaja pentru a vă asigura că este calificat pentru a efectua lucrările necesare.

Pentru raspunsuri sau lamuriri la probleme dumneavoastra apelati la un electrician autorizat la numarul de telefon: 0734.283.083 sau folosind formularul de contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *