Publicat pe Lasă un comentariu

Ce este o verificare PRAM

Introducere

O verificare PRAM este o serie de masuratori electrice facute pentru a verifica siguranta si eficienta unei instalatii electrice. Perescurtarea de PRAM care vine de la „Protectie prin Relee Automatizare si Masura”.

Ce este o verificare PRAM 1

Scopul verificarii PRAM:

 • Pentru prevenirea electrocutarii personalului calificat care lucreaza la instalatia electrica , precum si verificarea echipamentelor de lucru.
 • Pentru prevenirea incendiilor.
 • Pentru prevenirea aparitiei unor defecte la instalatia electrica care pot provoca distrugerii aparaturii electrice si electronice.
 • Pentru verificarea functionarii corecte a nulului de protectie.
Continuă să citești Ce este o verificare PRAM
Publicat pe Lasă un comentariu

Cum devin electrician autorizat ANRE?

Introducere

Electricitatea este o parte esentiala a vietii noastre moderne. Ea este folosita pentru a alimenta casele, afacerile si industriile. De aceea, este important ca instalatiile electrice sa fie proiectate, executate si intretinute in siguranta. Pentru a asigura siguranta in domeniul instalatiilor electrice, Autoritatea Nationala de Reglementari in domeniul Energiei (ANRE) acorda autorizatii electricienilor care indeplinesc anumite conditii.

Cum devin electrician autorizat ANRE? 2

Cuprins

 1. Ce este o autorizatie ANRE
 2. Conditile ce trebuiesc indeplinite pentru a fi electrician autorizat ANRE
 3. Tipurile de autorizatie ANRE
 4. Valabilitatea autorizatiei ANRE
 5. Costurile de obtinere a autorizatiei de electrician autorizat ANRE
 6. Concluzii
 7. Cum pot verifica un electrician autorizat ANRE
Continuă să citești Cum devin electrician autorizat ANRE?
Publicat pe Lasă un comentariu

Executarea instalatiei electrice in baie

Cuprins

 1. Importanta instalatiei electrice in baie
 2. Normative si standarde
 3. Proiectarea instalatiei electrice in baie
 4. Lista de materiale necesare efectuarii intalatiei electrice in baie
 5. Efectuarea instalatiei electrice in baie
 6. Verificarea instalatiei electrice in baie
Executarea instalatiei electrice in baie 3

Importanta instalatiei electrice in baie

Baia este o incapere cu un grad ridicat de umiditate, ceea ce o face o zona periculoasa pentru instalatiile electrice. De aceea, este important sa se acorde o atentie deosebita in executarea instalației electrice in baie.

Continuă să citești Executarea instalatiei electrice in baie
Publicat pe Un comentariu

Contor pasant – montare contor pasant electric

Ce este un contor pasant?

contoar pasantContor pasant este acela care inregistreaza consumul de energie electrica defalcat din consumul inregistrat de un contor general. Aceasta este utilizat pentru a inregistrat consumul separat pe anumite zone ale casei, diferite aparate sau de catre persoanele sau firmele care au mai multe constructii in aceeasi curte si pentru a separa consumul acestora.
Acest contor pasant nu trebuie inregistrat la Enel si nici nu trebuie sa aiba siguliu pentru ca factura va veni in continuare una singura pe acelas proprietar, iar impartirea costului il veti faceti dumneavoastra ulterior.

De ce materiale avem nevoie pentru montarea unui contor pasant ?

– dibluri (numarul difera la fiecare model de contoar) trebuie tinut cont si de ce tip de perete aveti
contor pasant Continuă să citești Contor pasant – montare contor pasant electric

Publicat pe Lasă un comentariu

Impamantare sau priza de pamant specificatii

Ce este o impamantare si la ce foloseste

Impamantare sau priza de pamant specificatii 4
impamantare, priza de pamant

Termenul de Impamantare se refera la un sistem de protectie electrica impotriva electrocutarii, pentru aparatele cu carcasa metalica, sau cu elemente metalice ce pot ajunge sub tensiune.

Cand vorbim despre impamantare ne referim de fapt la doua subiecte diferite:

– instalatia de legare la pamant
– instalatia de  impamantare a echipamentelor

Instalatia de legare la pamant se refera ansamblul format din electrozi ingropati in pamant, conductoare de legare la pamant si instalatiile electrice.
Impamantarea echipamentelor este asigurarea faptului ca echipamentul operational dintr-o structura este pamantat intr-un mod corespunzator. Continuă să citești Impamantare sau priza de pamant specificatii

Publicat pe 7 comentarii

Montaj lustra, plafoniera cu doar 35 de lei

Cuprins

 • Montaj lustra sau  plafoniera ?
 • Cum localizam firele?
 • Cum dam gaura sa nu nimerim in fire?
montare lustra sau plafoniera

Lustra este o lampa decorativa. Montaj lustra se face pe tavan. Plafoniera sau „aplica” cum se mai numeste in popor este corpul de iluminat care se fixeaza lipit pe tavanul locuintei cu un capac de sticla sau plastic.

Montaj lustra sau  plafoniera ?

Pentru a monta o lustra sau a unei plafoniera in primul rand trebuie sa ne uitam pe tavan unde sunt trase fierele sa vedem cate avem.  Dupa aceea sa localizam care este firul comun (firul care vine direct din doza), impamantarea(la majoritatea blocurilor nu exista impamantare) si firul sau firele care vin din intrerupator (daca aveti intreupator cu mai multe butoane atunci aveti mai multe fire care pleaca din intrerupator).

Continuă să citești Montaj lustra, plafoniera cu doar 35 de lei
Publicat pe 3 comentarii

Montare panouri radiante cu infrarosu cu materiale performante

Prezentare panouri radiante cu infrarosu

Montare panouri radiante cu infrarosuPanourile radiante cu infrarosu (transfer de energie prin unde electromagnetice) reprezinta o inovatie in domeniul sistemelor de incalzire datorita avantajelor numeroase pe care le au (nu produc poluarea, nu usuca aerul din incapare, incalzeste peretii si obiectele din jur, incalzeste podeaua, montare panouri radiante se face rapid).

Panourile radiante cu infrarosu reprezinta cea mai ieftina metoda de incalzire alimentata cu energie electrica. Pe langa functia de incalzire cu ajutorul acestor panouri mai beneficiati si de efectele terapeutice exceptionale, oferite de catre cristalul Turmalina care este folosit intr-un strat subtire peste elementul incalzitor, proprietate specifica panourilor radiante SunjoyPanouri radiante cu infrarosu la preturi foarte bune puteti achizitiona de pe acest site: www.panouri-radiante-infrarosii.ro/ Continuă să citești Montare panouri radiante cu infrarosu cu materiale performante

Publicat pe 2 comentarii

Montare tablou electric

Prezentare Tablou Electric

montare tablou electricTablou electric reprezinta parte a instalatiei electrice cu rol in distributia energiei electrice si in care se gasesc montate aparatele electrice cum ar fi: sigurante electrice monopolare sau bipolare pentru prize si intrerupatoare, protectie pentru socuri, soneria, siguranta generala etc.

Un tablou electric poate contine unul, doua sau mai multe circuite electrice, in functiile de necesitatile dumneavoastra.
La tablouri electrice nu lasati sa umble orice persoana va puteti pune in pericol locuinta.Principalele probleme care pot aparea la montare tablou electric in cazul unei persoane neautorizate si fara experienta sunt: scurtcircuitul intalatiei si dupa aceea sa fiti nevoit sa spargeti zidurile sa rezolvati problema sau chiar electrocutare persoanei. Continuă să citești Montare tablou electric

Publicat pe Lasă un comentariu

Folosim materiale electrice de calitate pentru siguranta locuintei dumneavoastra

Ce materiale electrice folosim?

6586170_orig
materiale electrice de calitate

Utilizarea unei instalatii electrice alcatuita din materiale electrice de calitate reprezinta o investitie sigura. In zilele noastre exista mult mai multi consumatori de energie electrica decat cu cativa ani in urma, de aceea este nevoie de materiale electrice de calitate, care nu permit pierderi, au o eficienta ridicata si au un risc de accidente aproape nul.

Cateva marci de  materiale electrice folosite de noi si care va garanteaza calitatea:

– pentru prize, intrerupatoare: Legrand, Schneider, Gewiss, Merlin-Gerin etc.
-pentru tablouri electrice si sigurante electrice automate: Moller, Legrand, Schneider, Gewiss ( pe langa acestea mai folosim si o gama mai ieftina Comtec) in functie de ce doreste clientul. Continuă să citești Folosim materiale electrice de calitate pentru siguranta locuintei dumneavoastra

Publicat pe Lasă un comentariu

Inlocuire instalatie electrica

Prezentare instalatie electrica

instalatie electricaInstalatie electrica defineste un ansamblu de echipamente electrice interconectate intr-un spatiu dat, formand un singur tot si avand un scop functional bine determinat.

Orice instalatie electrica presupune o serie de echipamente electrice, precum si interconexiunile dintre acestea, realizate prin diferite tipuri de conducte electrice.

Exploatarea necorespunzatoare a instalatiei electrice sau improvizatiile executate de persoane necalificate si fara experienta pot provoca daune

Continuă să citești Inlocuire instalatie electrica