Publicat pe 7 comentarii

Montaj lustra, plafoniera cu doar 35 de lei

Cuprins

 • Montaj lustra sau  plafoniera ?
 • Cum localizam firele?
 • Cum dam gaura sa nu nimerim in fire?
montare lustra sau plafoniera

Lustra este o lampa decorativa. Montaj lustra se face pe tavan. Plafoniera sau „aplica” cum se mai numeste in popor este corpul de iluminat care se fixeaza lipit pe tavanul locuintei cu un capac de sticla sau plastic.

Montaj lustra sau  plafoniera ?

Pentru a monta o lustra sau a unei plafoniera in primul rand trebuie sa ne uitam pe tavan unde sunt trase fierele sa vedem cate avem.  Dupa aceea sa localizam care este firul comun (firul care vine direct din doza), impamantarea(la majoritatea blocurilor nu exista impamantare) si firul sau firele care vin din intrerupator (daca aveti intreupator cu mai multe butoane atunci aveti mai multe fire care pleaca din intrerupator).

Cum localizam firele?

Sa presupunem ca avem un intrerupator cu 2 butoane montat si  sus pe tavan ne ajung 3 fire:

Cu un creion de tensiune verificam care fire au curent (butoanele intrerupatorului sa fie pe aceiasi pozitie). Daca un fir are curent, iar celelalte doua fire nu, atunci acela este firul comun (care vine direct din doza) si il marcam cu banda izolatoare .
Daca nici unu fir nu are curent atunci punem ambele intrerupatoare pe cealalta pozitie si verificam iar. Doua fire sunt de un fel (adica au curent) si unul de alt fel (nu are curent) . Cel singur il marcam cu banda izolatoare.

Exemplu la o lustra sau la o plafoniera cu 2 becuri:
La lustra sau plafoniera cu becurile montate cuplam un MAVO (apart de masura) si vedem intre fire care inchid circuitul . Un fir va fi comun (adica intre celelalte doua fire nu circula curentul ) si il marcam. Firul comun se conecteaza in tavan la firul marcat cu banda izolatoare, iar celelalte 2 fire le conectam unul la un fir iar celalalt la firul ramas.

Cum dam gaura sa nu nimerim in fire?

Pentru montaj lustra sau plafoniera cea mai simpla solutie ar fi cu un detector de metale sa marcam locul unde nu ne indica nimic si sa dam gaurile. Daca nu aveti aceasta posibilitate mai exista una putin mai riscanta sa dati gaurile pentru dibluri langa firele din tavan dar in partea opusa intrerupatorului. Ca sa micsorati pericolul dati gaurile cam la 2-3 cm de firele din tavan.

Nu uitati la montaj lusta sau plafosniera daca dati gaura in fire si le rupeti sunteti nevoiti sa spargeti tavanul si pretul lucrarii se poate dubla sau chiar tripla. Pretul de montare a unei lustre sau plafoniere este de 35 de lei. 0

Pentru a evita sa va puneti in pericol casa apelati numarul de telefon: 0734.283.083 sau folosind formularul de contact.

7 comentarii la „Montaj lustra, plafoniera cu doar 35 de lei

 1. Cum montez o lustra cu un singur bec/din tavan ies 3 fire

 2. Cum montez o lustra cu un singur bec/ din tavan ies 3 fire

 3. buna ziua am o lustra cu 3 becuri ,si ies 6 fire ,combinatie negru cu alb.iar eu pe tavan am galben cu rosu cum pot lega fierele din tavan cu firele din lustr a?

 4. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog frumos, cit costa montajul pentru 2 lustre? Multumesc!

  1. Pretul de montaj al unei lustre este 25 de lei

 5. buna ziua.

  Cum pot sa fac la o lustra cu 2 becuri daca am 2 fire si si as vrea sa se aprinda fiecare bec separat?
  Care ar fi cea mai usoara solutie?

  1. Din pacate singura solutie este sa mai trageti un cablu de la intrerupator spre lustra. Metoda o alegeti dumneavoastra (daca aparent prin bagheta sau faceti sant si o bagat in beton. Eu zic metoda mai buna este cea prin perete, dar deranjul este mai mare.

   Va doresc o zi buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *